Close

Insolvence a výživné

 

Bývalý partner neplatí alimenty a tvrdí, že má dluhy a neví co dřív splácet. Chce jít do insolvence a vy se teď bojíte, co to pro vás a vaše děti znamená. Ale bát se nemusíte, povinnost platit výživné tu stále je, té se v insolvenci nezbaví. A navíc, i zde má přednostní postavení. Abyste si ale mohli být jisti, že bude řádně hrazeno, určitě se vyplatí být aktivní. Jak na to?

Insolvenční rejstřík

Ten, kdo o insolvenci žádá, má povinnost uvést svou vyživovací povinnost. Pokud tak učiní, je to v pořádku a měl by vás kontaktovat insolvenční správce, který bude mít jeho případ na starosti a řekne vám co a jak. Určitě ale není na škodu si toto zkontrolovat. A jak? Úplně jednoduše! Stačí zadat do insolvenčního rejstříku (Insolvenční rejstřík) jméno povinného rodiče. Pokud je tam osob stejného jména více, poznáte toho svého podle bydliště či rodného čísla.

Když si jeho osobu rozkliknete, vyskočí na vás spoustu údajů a tabulka, ve které jsou uvedena všechna podání. Buď si zde můžete přímo otevřít insolvenční návrh, kde si můžete ověřit, zda uvedl, že má vyživovací povinnost anebo se jednoduše obrátit na insolvenčního správce, který je uveden nad tabulkou. Ten by vám měl vše vysvětlit.

Jak uplatnit výživné?

Pokud zjistíte, že dlužník nepřiznal, že má vyživovací povinnost, je potřeba výživné uplatnit u insolvenčního správce. Na rozdíl od jiných pohledávek je tento proces mnohem jednodušší. Stačí, když napíšete písemné sdělení, ve kterém uvedete výši řádného výživného tak, jak ji určil soud, a pokud vám výživné i dluží, tak i výši dluhu. Krom toho je třeba uvést i kontakt na sebe a číslo účtu a kód banky, kam by vám alimenty měly být zasílány. Sdělení podepíšete a necháte podpis ověřit .

Poté by vás měl kontaktovat insolvenční správce, od kterého se dozvíte všechny další potřebné informace.

 

Bojujte za práva svých dětí!

A pokud insolvence byla zrušena, můžete se obrátit na nás – zanechte svůj e-mail na Alimenty dětem.cz