Close

Lenka (26): Nedala jsem se a alimenty pro syna vybojovala!

S bývalým přítelem mám jedno dítě. Žili jsme spolu 4 roky, plánovali svatbu a rodinu. Opustil mě, když jsem byla v sedmém měsíci těhotenství. Původně sliboval finanční jistoty a zájem o dítě, nic z toho se nekonalo. O syna se nezajímal, u soudu o výživné se dušoval, že alimenty bude řádně platit. Nakonec jsem musela nastoupit do práce, když bylo synovi 11 měsíců, abych měla nějakou korunu navíc, protože alimenty zaplatil pouze jednou v plné výši a poté už jen část.

Práci má, ale pro jistotu na černo. Jeho rodina jednou za půl roku zaslala nějakou částku, kterou označili jako výživné. Když jsem se obrátila na Alimenty dětem, dlužil cca 20 tisíc a to nasbíral během osmi měsíců.

Na počátku jsem se rozhodla pro vymáhání formou exekuce. Šla jsem se poradit na OSPOD. Tam mně odkázali na soud s upozorněním, že se nemám nechat odbýt, jelikož vykonavatelé na soudu nebývají moc vstřícní. I přesto jsem zašla na informace v budově okresního soudu, kde mi řekli, že si musím podat žádost a pokud s něčím budu potřebovat pomoci, ať si zajdu do občanskoprávní poradny.

Následně jsem prohledávala internet a našla projekt Alimenty dětem. Zjistila podrobné informace a zaslala potřebné podklady k vymáhání a zároveň jsem šla i na policii ČR, jelikož je možné souběžně s exekucí podat i trestní oznámení. Vzhledem k tomu, že jednou za půl roku poslal někdo z jeho rodiny podstatně nižší částku než je reálně stanovená a označili ji jako “výživné”, tak se to počítalo jako splnění povinnosti a policie mi nepomohla. Modlila jsem se, aby vymáhání formou exekuce bylo úspěšné, i přesto, že jsem si uvědomovala, jak náročné je tahat peníze z někoho, kdo neustále tvrdí, že peníze nemá. Přitom stačilo pouze pořádně si dupnout a stát za svým. Nakonec se během šesti měsíců podařilo vymoci dlužnou částku, která se po dobu vymáhání navíc navyšovala pro neplacení.

Veškerá komunikace jak s Alimenty dětem, tak i s panem advokátem byla dokonalá. Na vše jsem dostala odpověď. Byli vstřícní a já jsem jim za pomoc nesmírně vděčná.

Chcete i vy řešit neplacení alimentů a domoci se toho, na co má vaše dítě právo? Podívejte se na www.alimentydetem.cz a neváhejte se na nás obrátit!