Close

Soud vs exekutor – kdo vymáhá účinněji?

Pokud druhý rodič dítěte neplatí alimenty včas a v plné výši, a vám tak vzniká dluh, máte v zásadě tři možnosti jeho vymáhání – soudem, exekucí, podáním trestního oznámení.

Trestní oznámení

shutterstock_222952348

Podání trestního oznámení na trestný čin zanedbání povinné výživy je poměrně známým a hojně využívaným způsobem (podle statistik Policie ČR je neplacení alimentů druhým nejčastějším trestním činem u nás). Nevede však často k úspěchu. Neplatiči sice může být uložen dokonce trest odnětí svobody, který může být případně podmíněně odložen, ale ani to jej většinou nedonutí dluh splatit.

Nařízení výkonu rozhodnutí soudem

shutterstock_268247201

Další možností je obrátit se s vymáháním dluhu na soud podáním návrhu na nařízení výkonu rozhodnutí. Pro tento postup je však nutné, aby přitom byl označen i konkrétní způsob, jakým má soud dluh vymáhat a z jakého majetku (například příjmu, bankovního účtu, nemovitosti..). Takový postup ovšem vyžaduje spoustu informací o neplatiči. A právě toto bývá často kamenem úrazu. Rodiče dítěte nejsou vždy v kontaktu a nemají tudíž přehled o majetkové situaci toho druhého. Proto se často stává, že výkon rozhodnutí je zastaven, aniž by se podařilo výživné alespoň částečně vymoci. Úspěšnost tohoto postupu se tak pohybuje pouze kolem 5 %.

Druhým důvodem proč je tato možnost tak málo efektivní je, že soud může provádět vždy jen tento jeden navržený způsob vymáhání a další provede až na nový návrh po zastavení předchozího vymáhání. Tím však neplatič získá čas na to, aby případně svůj další majetek „schoval“.

Exekutor

Naproti tomu exekutor, který má k dispozici stejné nástroje vymáhání jako soud, může všechny tyto nástroje provádět zároveň. Navíc není ani nutné mu sdělovat, jak a kde má majetek hledat, to je vždy práce exekutora. Tím, že využívá veškerých možných zákonných způsobů se tak zvyšuje pravděpodobnost, že se podaří dluh vymoci. Díky tomu se účinnost vymáhání prostřednictvím exekutora pohybuje kolem 70 %.

Zajímavostí určitě je i to, že exekutor je jediná instituce, která může vymáhat alimenty pro nezletilé dítě i pozastavením řidičského oprávnění. A právě tato možnost, byť přímo nepostihuje majetek, působí na dlužníky  často jako výstraha a motivace k zaplacení.

shutterstock_181721162

Zároveň může exekutor za pomocí výše vyjmenovaných způsobů dohlédnout na to, aby byly alimenty placeny i nadále v budoucnu.

Jaké způsoby vymáhání mají soudy a exekutoři k dispozici?

    • Srážky ze mzdy a jiných příjmů
    • Přikázání pohledávky (např. postižení účtu v bance, pojistných a jiných smluv)
    • Prodej movitých a nemovitých věcí
    • Prodej podniku
    • Zřízení soudcovského nebo exekutorského zástavního práva na nemovitostech
    • Správa nemovitostí
    • Pozastavení řidičského oprávnění (pouze exekutor)

Ani v případě exekutora nelze bohužel garantovat 100% úspěšnost, neboť existují případy, kdy opravdu není možné dohledat jakýkoliv příjem či majetek, ze kterého by bylo možné dluh uhradit. Někteří lidé žijí tzv.mimo systém, tedy pracují na černo, mají hlášený pobyt na úřadu, sami pobírají dávky v hmotné nouzi atd.

Přesto však v současné době není lepší možnost, která by zaručovala vrácení dlužného výživného. Tak proč to nezkusit? Alimenty dětem.cz – Alimenty přece patří dětem!