Close

Váš bývalý partner žije v zahraničí a neplatí alimenty – co s tím?

Váš bývalý partner žije v zahraničí a vy se bojíte, že se alimentů pro své děti nedočkáte? V takovém případě vám může pomoci Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí, který sídlí v Brně.

Kdy se na Úřad můžete obrátit?

V případě, že rodič dítěte žije v zahraničí, avšak v České republice má nějaký majetek, je možné vymáhat alimenty prostřednictvím soudu nebo exekutora (Jak na vymáhání alimentů).

Pokud však váš bývalý partner žije v zahraničí, kde má i veškerý svůj majetek, je nutné se obrátit na Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí, který vám v takovém případě může s vymáháním výživného pomoci.

Co k tomu budete potřebovat?

V první řadě je nutné mít soudní rozhodnutí, které rodiči stanoví vyživovací povinnost. Může se jednat nejen o české, ale i o zahraniční soudní rozhodnutí, v takovém případě je však postup složitější. Úřad vám sám sdělí, jaké další podklady je ve vašem případě potřeba doložit. Obecně platí, že čím více informací máte ke svému případu k dispozici, tím snazší a rychlejší bude celý postup. Nebojte se však na Úřad obrátit i v případě, že adresu rodiče vůbec neznáte. Víte-li alespoň zemi, kde by se mohl rodič zdržovat, může se Úřad obrátit na místní orgány a zjistit tak, kde se daná osoba nachází. Ačkoliv je procedura vymáhání ze zahraničí náročná, Úřad vás o všem náležitě poučí a bude vás celým procesem provázet. Více informací naleznete na stránkách Úřadu zde.

Jaká je úspěšnost?

Úspěšnost takového vymáhání závisí mimo jiné i na zemi, kde se rodič nachází. Vysoká je šance na úspěch při vymáhání výživného z Německa, Rakouska, Polska, Slovenska nebo USA. Naopak velmi obtížné je vymožení výživného z afrických, asijských a latinskoamerických zemí.

Je potřeba se obrnit trpělivostí, protože celá procedura obvykle nějakou dobu trvá. Vše se odvíjí od toho, v jaké zemi se povinný rodič nachází a případně kolik informací má Úřad k dispozici. Byť to může být běh na dlouhou trať, určitě se nevzdávejte, šance tu vždy je. Alimenty přece patří dětem!

A pokud chcete vymáhat alimenty v České republice, neváhejte se na nás obrátit, pomůžeme vám! Alimenty dětem.cz