Close

Proces vymáhání alimentů – není to tak složité, jak to na první pohled vypadá!

Pokud váš bývalý partner neplatí alimenty, není na co čekat. Měsíční výživné se standardně promlčuje za 3 roky, čím dříve jej tedy začnete řešit, tím lépe. Proces vymáhání není ani nikterak složitý, jak se na první pohled může zdát. Budete potřebovat několik desítek minut, ale to je jediná investice z vaší strany. Zkuste to, nemáte přece jen co ztratit.

Budete potřebovat pouze 2 věci:

  1. Soudního rozhodnutí o výši výživného, na kterém je vyznačena tzv. doložka právní moci a vykonatelnosti. Pokud máte další soudní rozhodnutí vztahující se k výživnému, připravte si je také.
  2. Vyplnit 3 krátké dokumenty, které vám přišly emailem. U nich také, prosím, vyplňte výši dlužného výživného.

shutterstock_136826309

Jak získáte soudní rozhodnutí o výši výživného s doložkou právní moci?

  1. Vyhledejte rozhodnutí o výši výživného. Pokud ho nemůžete nalézt, nevadí, pokračujte na bod č. 4.
  2. Na rozhodnutí o výživném je uveden soud, který ho vydal. Kontakt na tento soud naleznete v naší databázi (zde).
  3. Zavolejte na příslušný soud a vysvětlete, že chcete na vaše rozhodnutí o výživném vyznačit doložku právní moci a vykonatelnosti. Při telefonátu je dobré mít rozhodnutí o výživném u sebe. Možná se vás totiž budou ptát na spisovou značku, která je na něm uvedena. Zároveň se nezapomeňte zeptat, kam přesně si máte zajít. Následně si zajděte na daný soud pro doložku.
  4. Pokud nemáte rozhodnutí o výživném, kontaktujte okresní soud, pod který spadalo místo trvalého bydliště vašeho potomka v době, kdy bylo o alimentech rozhodnuto, a požádejte o jeho vydání. Kontakt naleznete opět v naší databázi (zde).

Jak postupovat dál?

  1. Vytiskněte a vyplňte celou přílohu druhého emailu, který jsme vám zasílali (část Informace o majetku dlužníka je nepovinná). Na základě těchto dokumentů bude moci advokát zahájit vymáhání alimentů.
  2. Abyste nám nemuseli posílat originál rozhodnutí o výživném s doložkou právní moci a vykonatelnosti, nechte si udělat jeho ověřenou kopii. Ověření je možné provést na jakékoliv poště se službou Czech POINT, na městském úřadě či u jakéhokoliv notáře.
  3. Máte-li nějaká další soudní rozhodnutí vztahující se k alimentům, nechte si udělat i jejich ověřené kopie.
  4. Tyto ověřené kopie spolu s podepsanou Plnou mocí, Dohodou o poskytnutí právních služeb a Tabulkou pro dlužné výživné (případně i část Informace o majetku dlužníka) umístěte do obálky a odešlete na adresu advokáta, která je uvedena v dokumentech. Na obálku připište heslo „Alimenty dětem“.

Tohle je z vaší strany opravdu všechno. Zbytek již zařídí advokát, který vás bude informovat o přijetí těchto dokumentů a všech důležitých krocích ve vašem případu.

Pokud máte dotazy či připomínky, neváhejte se na nás obrátit. A nezapomeňte, alimenty patří dětem!

One Comment on “Proces vymáhání alimentů – není to tak složité, jak to na první pohled vypadá!

Dáša
28.4.2016 at 8:44

Dobrý den,

chci se zeptat, mojí mámě dluží bývalý manžel deset let alimenty na mého dnes patnáctiletého bratra. Dnes to může dělat cca 200.000 Kč. Soudně má alimenty nařízené. Dokonce byl údajně za neplacení odsouzen. Alimenty stále neplatí. Ten člověk nemá trvalé bydliště, práci na smlouvu ani žádný majetek. Jistě někde dělá „na černo“, a někde bydlí, ale nikdo neví kde se zdržuje, ani kde takto pracuje. Dá se i z takového člověka dostat alimenty zpět? Máma pořád říká, že se s tím nedá nic dělat, že pokud již za to byl odsouzen, už ho znovu odsoudit nemohou, a že pokud nemá práci a majetek, peníze z něj dostat nejdou. prosím o informaci, jestli se opravdu nedá s takovým případem něco dělat.

Děkuji

D

Comments are closed.