Close

Dluh na výživném – blýská se na lepší časy?

Jak jsme vás informovali, v pondělí 20.3. se v Českých Budějovicích konala konference Dluh na výživném. Smyslem této konference bylo zamyslet se nad problémem s výživným, vyměnit si názory a různé pohledy na věc a tím se snad posunout blíže k řešení této neblahé situace.

Každý z řečníků měl k tématu hodně co říci a ukázat pohled na věc ze své vlastní praxe. Rozhodli jsme se tedy sepsat poznatky, které nám z celé konference přišly nejzajímavější.

  1. My v Alimenty dětem.cz řešíme už důsledek nemilé situace – tedy v momentě, kdy dlužník neplatí výživné. Avšak soud v Novém Jičíně se zaměřuje na prvotní příčinu celé situace – určování výživného. Novou metodu na soudě zkouší již téměř rok a podle sympatického soudce pana Mgr. Poláka mají velmi dobré zkušenosti a ohlasy. Celý trik tkví v tom, že jsou rodiče schopni se sami na výši výživného domluvit a není nutné, aby částku přímo vyměřoval soud. Dohodu rodičů pouze potvrdí. Celý proces je tak mnohem rychlejší a jednodušší a lze také očekávat, že díky tomu bude docházet k neplacení alimentů v méně případech. Protože tato metoda nás opravdu zaujala a věříme, že by výrazně mohla pomoci s placením alimentů v budoucnu, představíme jí v dalším článku.  
  2. Dvě milé paní policajtky mluvily o tom, že řešení neplacení alimentů pomocí trestního oznámení není šťastné řešení. Nejen, že touto cestou nelze neplatiče donutit k uhrazení dluhu, ani odsouzení problém nevyřeší. Často totiž neplatiči končí ve vězení a ještě častěji s podmínkou. Podání trestního oznámení je navíc opravdu složitý proces, ke kterému je třeba doložit úplně vše, co poškozená osoba tvrdí – tedy např.veškeré stvrzenky naposledy zaplaceného výživného.
  3. Zástupkyně z Probační a mediační služby ukazovala, jak málo je tento úřad v případech neplacených alimentů využíván (jedná se o pouhých 11 %). Dané služby se využívá v případech, kdy je neplatič v podmínce a Probační služba na něj dohlíží. I na ně je možné se obrátit, pokud máte dojem, že se nechová v podmínce řádně tak, jak má a nadále neplatí alimenty. Jak nás ujistila pracovnice této služby, jsou připraveni přiložit ruku k dílu.
  4. Velice zajímavou přednášku měl i viceprezident Exekutorské komory JUDr. Plášil, v niž vysvětloval. jak mohou exekutoři pomoci při vymáhání i dohledávání informací o dlužníkovi. Nakonec nás všechny šokoval příběhem o rodiči s příjmem v řádu milionů měsíčně, který i přesto odmítá alimenty platit. .

A na čem jsme se tedy všichni shodli?

Klíčem k úspěchu je vzdělání! Nejdůležitější je, aby každý znal svá práva a věděl, jak je uplatňovat a jak se bránit.

A pokud i vy patříte mezi ty, jimž nejsou placeny alimenty, neváhejte se na nás obrátit.

Vaše Alimenty dětem.cz