Close

Jak vyplnit dokumenty správně? Aneb nejčastější otázky a odpovědi!

Nejste si jisti, jaké informace do dokumentů vyplnit, zda nechat ověřit Plnou moc nebo zda musí být dokument vyplněn za každé dítě zvlášť? Nezoufejte, jsme tu od toho, abychom Vám pomohli! Zde najdete odpovědi na ty nejčastější otázky, které nám pokládáte. A pokud byste si přeci jen nebyli něčím jistí, můžete se na nás kdykoliv obrátit.

  1. Musím nechat ověřit podpis na plné moci?

Nemusíte. Dokumenty jen stačí vytisknout, řádně vyplnit a hlavně všechny podepsat (Plnou moc, Dohodu i Tabulku). Ověřit potřebujeme pouze rozsudek, ve kterém soud určil vyživovací povinnost. Úředně ověřenou kopii Vám udělají na poště se službou Checkpoint, na městském úřadě nebo u notáře.

  1. Musím ověřit celý rozsudek, nestačí jen první strana?

Bohužel nestačí, opravdu potřebujeme nechat ověřit každou stranu. Jedna strana stojí zhruba 30 Kč a jde kromě poštovného o jedinou Vaší investici do vymáhání alimentů.

  1. Mám více dětí, musím pro každé dítě vyplnit dokumenty zvlášť?

Ano. Máte-li více dětí, je třeba každý dokument vytisknout a vyplnit pro každé dítě zvlášť, to znamená Plnou moc, Dohodu o poskytnutí právních služeb. I Tabulku vyplníte tolikrát, kolik máte dětí.

  1. Mám jedno nezletilé a jedno zletilé dítě, které však stále studuje a živím ho. Které dokumenty mám vyplnit?

Pro nezletilé dítě vyplňte dokumenty označené jako Dokumenty rodič. Do kolonky “Pro klienta” uveďte Vaše dítě. Do kolonky “Zákonný zástupce” doplňte Vaše jméno.

Pokud je Vaše dítě zletilé, musí vyplnit a podepsat dokumenty již samo. I když stále studuje a Vy jej živíte, je již dospělé a Vy už nejste jeho zákonným zástupcem.

  1. Proč jsou některé roky v Tabulce rozepsané a jiné ne? Co když mám dluh starší, mohu roky připsat?

V Tabulce dlužného výživného jsou uvedené 3 roky z toho důvodu, že běžné měsíční alimenty se promlčují již po 3 letech. Proto je třetí rok nazpět rozepsaný po měsících, protože zde potřebujeme znát přesnější údaje. Pokud neprobíhalo vymáhání prostřednictvím soudu nebo exekutora, alimenty se promlčují. Předchozí roky tedy nemusíte dopisovat.

Výjimkou je, pokud Vám soud přiznal v rozsudku i dlužné výživné, toto se promlčuje až po 10 letech. Paní advokátka promlčení vždy pečlivě zjišťuje.

  1. Mám o výživném více rozsudků, který mám poslat?

Potřebujeme ty rozsudky, které se týkají doby, za kterou chcete vymáhat. Pokud došlo ke zvýšení/snížení alimentů, ale dluží Vám ještě výživné za dobu podle původního rozhodnutí, potřebujeme vidět obě.

  1. Mám i trestní oznámení i rozsudky trestního soudu, potřebujete je taky?

Nepotřebujeme. Z rozsudků soudu nám opravdu postačí to, ve kterém je určena vyživovací povinnost, to znamená, ve kterém soud stanovil, kolik Vám má bývalý partner na alimentech platit.

  1. Už jsem vymáhala/zkouším vymáhat soudem, potřebujete rozhodnutí soudu?

Pokud jej máte k dispozici, a dluh na základě tohoto vymáhání stále nebyl uhrazen, zašlete nám jeho kopii, není nutné ji ověřovat.

  1. Co když nemám o dlužníkovi žádné informace, co mám napsat?

Nedá se nic dělat, nejste určitě jediná ani jediný. V takovém případě nepište nic. Pro vymáhání jsou nejdůležitější jeho identifikační údaje a ty jsou uvedené v rozsudku. Pokud ale máte informace o tom, kde pobývá, zda a kde pracuje, zda má nějaký majetek nebo již nařízenou nějakou exekuci, určitě se nám to může hodit a exekutorovi to usnadní práci.

  1. Už jsem dokumenty odeslala, ale dlužník poslal nějakou částku, mám Tabulku vyplňovat znovu?

Nemusíte vyplňovat a posílat Tabulku znovu. Potřebujeme ale o této platbě vědět, proto paní advokátce na její email: srajova.denisa@gmail.com co nejdříve napište, kolik Vám bylo uhrazeno.

Doufáme, že Vám odpovědi pomohly a už víte jak na to. Pokud bude cokoliv třeba doplnit, paní advokátka Vás k tomu vyzve.

Držíme palce, aby vše klaplo!

Vaše Alimenty dětem.cz