Close

Radka (39): Promlčení výživného? Vůbec jsem o tom nevěděla!

Po rozvodu jsme zůstala žít sama se svým nezletilým synem. Soudem bylo stanoveno výživné na 2 000 Kč měsíčně s upozorněním, že se jedná jen o výživné, ale ostatní další výdaje mají hradit společnou měrou oba rodiče. Vzhledem k dřívější zkušenosti mi ale bylo jasné, že s ničím nad rámec alimentů nemůžu počítat. Bohužel ani tyto běžné alimenty mi otec dítěte neposílal řádně v termínu a zpoždění neustále narůstalo. Když mi je neposlal 4 měsíce po sobě, rozhodla jsem se jít na Policii. Tam mi ale bylo řečeno, že je na trestní oznámení brzy, že by jim to soud smetl ze stolu, ať ještě pár měsíců počkám. Když ale po dalších 6 měsících dluh jenom narůstal, šla jsem na Policii znovu. Po dlouhém vysvětlování se mě přeci jen jednomu policistovi zželelo, a bývalému manželovi zavolal a domlouval mu, že by to měl zaplatit. K podání trestního oznámení však opět nedošlo, a já tak pochopila, že touhle cestou to nepůjde.

shutterstock_222952348

Na internetu jsem narazila na odkaz na Alimenty dětem. Zarazilo mě, že výživné je promlčitelné po třech letech. Do té doby jsem si myslela, že až bude syn plnoletý, může po otci vymáhat dluh sám. Po tomto zjištění už jsem neváhala a začala situaci řešit. Mého případu se ujal pan advokát, který dlužníka nejprve vyzval k zaplacení. Nechtěla jsem však být příliš radikální a navrhla proto splátkový kalendář. První splátku zaplatil hned, druhou se zpožděním a třetí vůbec. Nezbylo mi tak nic jiného, než přistoupit k poslední možnosti – exekuci. Pořád věřím, že dlužník konečně dostane rozum a uvědomí si, že neplacením se dostává do problémů a vše zaplatí.

Všem rodičům samoživitelům doporučuji se na Alimenty dětem obrátit, protože kdyby jich nebylo, seděla bych teď u kalendáře a odškrtávala měsíce promlčeného výživného, na které by můj syn postupně ztrácel nárok.

Dlužné alimenty se v mnohých případech promlčují již za 3 roky. Neváhejte a začněte úspěšně vymáhat alimenty pro své děti. Podívejte se na Alimenty dětem.cz