Close

Zálohové výživné – bude za neplatiče hradit alimenty stát?

Ministryně práce a sociálních věcí přišla po roce opět s návrhem na zavedení tzv. zálohového výživného. Zálohové výživné spočívá v tom, že by stát vyplácel zálohy na výživné v případech, kdy rodič, který je povinen platit výživné, jej neplatí. Prohlášení ministryně opět vyvolalo diskuzi o tom, zda by stát měl za neplatiče přebírat jejich povinnost či nikoliv.

Rozhodli jsme se proto k tomuto návrhu také vyjádřit.

Velmi vítáme fakt, že se o neplacení alimentů čím dál více hovoří, neboť počty dětí, na které není placeno výživné, jsou skutečně vysoké. Jak uvedlo ministerstvo, neúplných rodin je v České republice kolem 500 tisíc, zhruba ve 46 tisících případů ročně rozhodují soudy o placení výživného, přičemž polovina lidí výživné neplatí. Každoročně je za neplacení výživného odsouzeno kolem 10 tisíc lidí.

Tato čísla jsou skutečně vysoká a je zřejmé, že je třeba tuto situaci řešit.

S myšlenkou zavedení zálohového výživného souhlasíme. Je ale třeba velmi důkladně zvážit kritéria, která stanoví předpoklady o tom, komu a za jakých okolností bude zálohové výživné určeno.  Současně si však myslíme, že by měl být kladen důraz i na proces vymáhání výživného přímo rodiči a snažit se tento proces co nejvíce zefektivnit.

Je důležité, aby tento návrh nebyl jen politickým krokem, ale skutečně dobře propracovaným systémem, který by měl pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují. Alimenty přeci patří dětem!