Close

Změna výše výživného – kdy na to máte nárok?

Výši výživného soud určuje vzhledem k majetkovým poměrům rodiče a individuálním potřebám dítěte. Obě tato kritéria se však mohou časem měnit z různých důvodů. Kdy tedy můžete podat návrh na zvýšení nebo snížení výživného?

Jednoduše řečeno to může být tehdy, kdy dojde ke změně poměrů ať už na straně rodiče nebo dítěte. A co se všechno může za takovou “změnou poměrů” skrývat?  Důvodů ke změně je celá řada. Pojďme se podívat na příklady těchto důvodů nejprve na straně dítěte.

Dítě

Mezi ty nejtypičtější důvody patří vývoj dítěte. Děti rostou, vyvíjí se, více toho sní a neustále je jim malé oblečení. Později začínají chodit do školy, potřebují školní pomůcky, peníze na školní výlety a další různé školní aktivity nebo na všelijaké kroužky. S tím vším jsou spojené zvýšené náklady na péči o něj a jeho všeobecný rozvoj.

Dalším důvodem pro zvýšení výživného může být i zdravotní stav dítěte. Pokud utrpí úraz nebo vážně onemocní, jeho léčba může být velmi nákladná a měl by se na ní podílet i druhý rodič.

Může se ale stát také pravý opak – že dítě je výdělečně činné. Například hraje v reklamě, získává finanční ceny v soutěžích nebo zdědí majetek. Pak se jedná o změnu majetkových poměrů ve prospěch dítěte a rodič, který má vyživovací povinnost by mohl navrhnout její snížení.

Rodič

Pochopitelně i na straně rodiče je důležitý jeho zdravotní stav, pokud mu dočasně nebo trvale nedovoluje vykonávat práci nebo náklady na léčbu značně zatěžují jeho rozpočet. V takovém případě může rodič žádat o snížení.

Dalším důvodem pro změnu výše alimentů na dítě může být finanční situace rodiče. Například přijde o práci, čímž se výrazně sníží jeho životní úroveň a není tak schopen hradit alimenty ve stanovené výši.

Může ale dojít i k opačné situaci, kdy si naopak rodič výrazně přilepší, ať už vyšší pracovní pozicí, navýšením platu, dědictvím a pod. Pak můžete vy (ale i tento rodič) podat návrh na zvýšení výživného.

Častým důvodem může být i situace, kdy si rodič, který nemá dítě v péči, pořídí novou rodinu a vznikne mu tak nová vyživovací povinnost vůči jeho dalším dětem. Neznamená to, že by se mělo výživné na první dítě automaticky snížit, tento rodič však může argumentovat tím, že musí při stejném příjmu finančně zabezpečovat více dětí, což je samozřejmě náročnější.

Posuzování soudu

Soud při posuzování změny výše vyživovací povinnosti zvažuje všechny tyto faktory tak, aby bylo řádně postaráno o potřeby dítěte, ale zároveň, aby výše alimentů nebyla pro rodiče naprosto neúnosná, což by mohlo vést k jejich neplacení.

Příklad:

Pan Hrášek nebyl spokojen s výší alimentů, které mu uložil soud platit, a tak přestal pracovat. Místo toho pobírá sociální dávky, ale práci si nehledá. Na dotazy bývalé manželky paní Hráškové, proč platí méně než poloviční částku a kdy doplatí zbytek, odpovídá, že nemá peníze a víc platit nebude. Podal si návrh na  snížení, kde tvrdí, že nemůže sehnat práci a sám s penězi, co má, sotva vyjde. Má šanci na snížení?

V takové situaci záleží vždy na posouzení konkrétního případu. Pokud pan Hrášek skončil v práci jen, aby se vyhnul placení, pobírá dávky a evidentně nemá vůli pracovat, soud mu nemusí vyhovět, a to právě z toho důvodu, že se úmyslně vyhýbá práci a výdělku, ze kterého by hradil nejen své potřeby, ale i potřeby svého dítěte.

Jiná situace by byla, pokud by pan Hrášek skutečně přišel nezaviněně o práci a dostal se tak do finančních problémů. Nešlo by tedy o úmyslné vyhýbání se rodičovské zodpovědnosti, a pak by soud skutečně mohl panu Hráškovi na jeho návrh vyživovací povinnost snížit.

5 Comments on “Změna výše výživného – kdy na to máte nárok?

Alimenty dětem
2.8.2016 at 14:46

Dobrý den Pavlíno, vzhledem k Vaší situaci, kdy jste na mateřské dovolené a máte další dvě děti, to možné je. Opět je to ale na zvážení soudu, nelze dopředu říci, jak rozhodne.

Alimenty dětem
2.8.2016 at 14:36

Dobrý den Kláro, chápu, že se Vám to zdá nespravedlivé. Každý případ je vždy na zvážení soudu a je na něm, jak rozhodne, k čemu více přihlédne. Tento článek má sloužit pro přehled faktorů, které ovlivňují rozhodování soudu.
Určitě můžete žádat o další zvýšení třeba s nástupem do školy, k tomu soudy zpravidla přihlíží a výživné zvyšují.

pavlina
29.7.2016 at 2:28

Ještě bych ráda doplnila. ..ze byv .Manžel zije s přítelkyni a jine Dítě v domácnosti nemají. ..

pavlina
29.7.2016 at 2:26

Dobrý den jen bych chtěla vědět ja mam vyživovací povinost k synovi zije s otcem.je mu patnáct let ..doma mam ještě dvě deti (8 a 2 roky )ty nejsou bývalého manžela. ..ty mám s jinym partnerem a ten na deti plati 5000 Kč. ..mimo jine. ..Já mám soudne dáno platit na syna 1200 Kč. ..vím smesna částka. .ale Já jsem na materske dovolene ktera cini 8400 Kč. ..jine příjmy a davky nemam. ..mam zamitnute i přídavky. …za bydlení platím 10500. ..čili nám toho moc nezbude. ..takže alimenty posílám nepravidelne. ..někdy 500…někdy 700. ..atd. Prostě nezvládám splácet. ..je mozne abych si alimenty nechala snizit? Vím jít na brigádu atd. ..Ale bohužel nemám kam dát nejmladší dceru. ..Děkuji za odpověď. ..podotýkám ze každý měsíc zadám o HN…Ale vzdy je zamítnuta. ..

Klára
28.7.2016 at 10:56

Nedávno mi zvýšili výživné na syna pouze o 100 Kč s tím že jeho otec ma vyživovací povinnost k dalšímu dítěti a své manželce. To jsem byla ještě tak hodná že jsem ho nechtěla doplatit od té doby co syn nastoupil do MŠ a žádala jsem o zvýšení až rok poté co už ve školce byl. U soudu se jeho otec ohání tím že jeho manželka má ještě jedno dítě které musí taky živit i když není jeho a otec na něj řádně platí. Jeho plat společně s příjmy jeho manželky činí kolem 30 000 měsíčně kdežto můj plat je necelých 12 000 přijde mi to docela nespravedlivé když může dávat cizímu dítěti o které se jeho otec stará ale už nechce dávat svému vlastnímu synovi . Podotýkám že 3,5 roku na syna neplatil a nejeví o něj žádný zájem když jsem mu napsala jestli mi přispěje na vánoční dárek nebo novou postel pro syna tak bych vám nepřála vidět ty urážlivé sms od nej i jeho manželky. K tomuhle mohl soud přistoupit trošku jinak.

Comments are closed.