Close

Vymáhání alimentů ze zahraničí

Co dělat v situaci, kdy otec nebo matka dítěte žije v zahraničí a neposílá vám alimenty? Dá se výživné i tak vymáhat a jak to zařídit, na koho se obrátit?

Má Váš bývalý partner majetek v České republice? ANO

Zde je třeba rozlišit dvě situace. První je, když rodič žijící v zahraničí má zde v České republice nějaký majetek, např. účet u banky, nemovitost atd. Pak je možné se obrátit buď na soud nebo na exekutora a dluh na výživném začít vymáhat. (Jak na vymáhání alimentů)

Váš bývalý partner nemá majetek v České republice. Co dělat?

Druhou situací je, když žádný takový majetek nemá. Kam se obrátit pro pomoc? Právě od toho tu je Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí, který sídlí v Brně. Tento úřad se zabývá vymáháním alimentů ze zahraničí a má ke styku se zahraničními orgány potřebné kompetence. Na jeho webových stránkách najdete všechny podstatné informace o tom, co je k takovému postupu třeba (http://www.umpod.cz/vyzivne/postup-pri-vymahani-vyzivneho/).

Nápomocný při zajišťování potřebných dokladů by vám měl být i soud, který rozhodnutí o určení výživného vydal.

Při vymáhání ze zahraničí je ovšem třeba se obrnit trpělivostí, neboť celá procedura dotazování a komunikování s orgány cizího státu obvykle nějakou dobu trvá. Navíc se rychlost, ochota a efektivita vymáhání liší i stát od státu. Záleží také na tom, jaká je situace povinného rodiče žijícího v zahraničí.

Byť to může být běh na dlouhou trať, určitě se nevzdávejte, šance tu vždy je. Alimenty přece patří dětem!

A pokud chcete vymáhat alimenty v České republice, neváhejte se na nás obrátit, pomůžeme Vám! Alimenty dětem.cz