Close

VLÁDA SLIBY NESPLNILA. VYMÁHÁNÍ ALIMENTŮ SE NEZJEDNODUŠILO.

Během uplynulého víkendu proběhly volby do Poslanecké sněmovny a to znamená, že by brzy měla být sestavena nová vláda. My však ještě přinášíme ohlédnutí za vládou Bohuslava Sobotky. Ta se otázkám alimentů věnovala poměrně hodně a slibovala zásadní změny ve prospěch samoživitelů. Jako úspěšnou však tuto vládu hodnotit nemůžeme, protože žádný zásadní posun nezajistila a neprosadila ani zálohované výživné, které označovala za svou prioritu.

Zálohované výživné vláda neprosadila

Jedním z hlavních cílů současné vlády bylo vytvoření institutu zálohovaného výživného. Díky tomu by za část neplatičů výživné platil stát a následně jej po dlužnících vymáhal sám.

Vláda se však na návrhu dlouho nemohla shodnout a až na konci března ho předložila do sněmovny, která ho však nikdy neprojednala. Bude tak záležet na nové vládě zda se zákon rozhodne předložit znovu.

Sněmovnou prošly majetkové sankce i úroky z prodlení

Jediný vládní návrh zákona týkající se výživného, který končící sněmovnou prošel, se týká prostředků vymožených na základě sankcí uložených v trestním řízení. Ty by měly od roku 2018 směřovat do zvláštního fondu, ze kterého budou následně vypláceny obětem trestných činů. Na tyto prostředky by mohly dosáhnout i děti, jejichž rodič bude odsouzen kvůli neplacení alimentů. Je však otevřenou otázkou jak bude celý fond v praxi fungovat.

Pozitivní změnou, kterou prosadili poslanci, je možnost požadovat od dlužníků vedle samotných alimentů také úroky z prodlení. Jak se lze těchto úroků domoci jsme již psali v jednom z našich předchozích článků.

Vymahatelnost alimentů zvýší zabavování řidičáku u zletilých dětí

Již v minulém volebním období byl schválen zákon, který exekutorům umožňuje pozastavit neplatiči platnost řidičského oprávnění. Tento nástroj donutil dle našich statistik k zaplacení dluhu až 90 % dlužníků, proti kterým byl použit. Nedostatkem tohoto nástroje však bylo to, že ho exekutor mohl použít jen při vymáhání výživného pro nezletilé dítě.

Z toho důvodu byla v tomto volebním období přijata novela, kterou podpořili poslanci napříč politickým spektrem. Od začátku října tak mají exekutoři možnost pozastavit řidičské oprávnění všem rodičům, kteří si neplní svou vyživovací povinnost. O tom jak pozastavování řidičských oprávnění v praxi probíhá si může přečíst v našem článku.

Chcete i vy řešit neplacení alimentů a domoci se toho, na co má vaše dítě právo? Nečekejte na politiky a vyzkoušejte vymáhání výživného přes exekutora. Jak na to? Podívejte se na www.alimentydetem.cz a neváhejte se na nás obrátit.